Regnskab for royalties fra Cdbaby, Distrokid og iMusicianDigital

Forfatterekunstneremusikere og opfindere står desværre på mange måder over for de mest komplicerede og forvirrende dele af moms- og skattesystemet. I denne artikel har jeg forsøgt at gøre moms og bogføring af musikindtægter i form af royalties fra udlandet forståelig.

Regnskabsmæssig behandling af royaltyindtægter fra USA

Hvordan håndterer I indtægterne fra Cdbaby og Distrokid i USA?

Hvordan skal licensafgifter fra USA bogføres?

Ifølge aftalerne skal CDbabys og Distrokids indtægter anses for at stamme fra USA. Denne konklusion understøttes af kravet om at udfylde formular W-8BEN. Det er derfor indkomst fra virksomheder uden for EU, som de normale regler gælder for. Fra et regnskabsmæssigt perspektiv er royalty salget af en service til en erhvervskunde uden for EU, så du skal ikke tilføje eller fratrække moms på de penge, du modtager. Hvis royaltyen betales til din virksomhed, skal du angive beløbet i rubrik C på din momsangivelse. Dette felt udfyldes normalt automatisk, når du indtaster beløbet på konto 1025 i dit regnskabsprogram (og i andre programmer, der bruger standardkontoplanen).

Enkeltmandsvirksomhed uden ansatte

Du kan registrere på denne måde ved hjælp af en simpel kontoplan:

KontoDebetKredit
1025 Salg af ydelser til lande udenfor EU1000
4010 Bank1000

I momsangivelsen som ikke-afgiftspligtig omsætning felt C.

Korrektion af forkerte momsangivelser

Nu har du bogført det som et salg med 25% dansk moms, som jeg forstår det. Det er forkert, fordi det ikke er et indenlandsk salg, men kun en indtægt fra USA. Du har derfor betalt unødig moms, hvilket går ud over din profitmargin.

Du skal derfor korrigere dine optegnelser og din momsangivelse. I Danmark kan du rette momsangivelser med tilbagevirkende kraft i 3 år (3 år efter indsendelse af momsangivelsen), så det er ikke noget problem. Du skal ikke bare indtaste ændringerne i den nyligt indsendte momsangivelse, men udfylde den, som om du havde gjort det korrekt fra starten. Den nemmeste måde at gøre det på er at starte med den gamle erklæring, tilføje de ændrede felter og derefter indsende den nye erklæring.

Du øger beløbet i sektion C (den samlede indkomst fra USA skal indtastes i dette felt). Med andre ord det beløb, du har angivet på konto 1025 i de korrigerede dokumenter.

Efter et stykke tid vil du modtage en meddelelse fra Skat, hvis de opdager en forskel mellem den gamle og den nye momsangivelse. Skattemyndighederne kan anmode om dokumentation for at bekræfte, at de rent faktisk vil refundere momsen til dig (yderligere kontrol vil blive udført, hvis momsen er betalt uventet på grund af risikoen for svindel osv.) Du vil få refunderet den moms, der er betalt unødigt, da du ikke er forpligtet til at lægge moms på denne indkomst.

Hvordan indregnes iMusicianDigitals omsætning i regnskabet?

Hvis du opkræver royalties for musikdistribution via denne tjeneste, håndteres dette af iMusician Digital AG – Binzstrasse 23 (West Entrance) – 8045 Zürich – Schweiz, inden for det geografiske Europa, men Schweiz er uden for EU, hvilket gør tingene lidt mere komplicerede.

Du hæver penge med PayPal, men der oprettes ikke en faktura til selvfakturering. Du kan dog angive på din konto, at du er en virksomhed, hvilket ikke altid er muligt med andre tjenester.

I regnskabsmæssig henseende er licensafgifter salg af en tjeneste til en erhvervskunde uden for EU, så du skal hverken lægge moms til eller trække moms fra på de modtagne penge. Men hvis de betales til din virksomhed, skal du angive beløbet under rubrik C. Hvis du modtager pengene som privatperson, skal du angive beløbet som ekstra indkomst fra beskæftigelse. For licensafgifterne fra iMusicianDigital i USA gælder den samme regnskabsmæssige behandling som i eksemplet ovenfor.

Author: Momsviden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *