Momssatser i Tyskland

Moms i Tyskland (MwSt/USt). Hvad er momssatsen i Tyskland? Hvor høje er salgsafgifterne i Tyskland? Hvor mange reducerede momssatser er der i Tyskland? Hvor finder jeg grænseværdien for fjernhandel i Tyskland?

Nyheder om moms i Tyskland

Tyskland vil fremme den økonomiske genopretning efter koronapandemien ved at sænke momssatserne fra 1. juli 2020 til 31. december 2020.

Standard momssats reduceres fra 19% til 16%. Den reducerede sats falder fra 7% til 5%. Mad catering vil blive opgraderet fra 19% til 5%. Den reducerede sats for at tage mad med at gå er allerede 7% og vil nu være 5%. Omklassificering af mad til fælles catering vil tage et helt år fra 1. juli 2020 til 1. juli 2021.

Alle onlinebutikker er nu (2019) ansvarlige for at sikre sig, at momsen bliver betalt.

Tyskland har ændret fortolkningen af reglerne for at levere produkter fra et tysk lager. Ændringen af den juridiske definition indebærer, at det fremover vil være muligt at angive og deklarere salg af varer fra et tysk lager til en tysk virksomhed som et “Momsfrit salg indenfor EU”; når man sælger fra et selskab baseret udenfor Tyskland, men har et lager i Tyskland. Som en konsekvens heraf behøver nogle ikke-tyske virksomheder ikke længere at være momsregistrerede i Tyskland. Før 2017 sagde reglerne og fortolkningerne af dem, at leverancer fra et tysk lager altid krævede en tysk momsregistration. Sådan er det ikke længere.

Momssatser i Tyskland

Det tyske marked er verdens fjerdestørste økonomi. Derfor er det naturligt, at mange europæiske mindre virksomheder er interesserede i det tyske marked. Det medfølger, at der også er brug for information om de tyske momssatser på dansk. Hvilke momssatser findes der i Tyskland? Hvad er standardmomsen i Tyskland? Hvad er momsen på digitale tjenester i Tyskland?

Det tyske Moms talformat

Formatet for EU-Moms nummer i Tyskland: DE000000000

Hvad er standardmomsen i Tyskland?

Standard momssats i Tyskland: 19%

Hvad er den reducerede momssats i Tyskland?

Reduceret momssats i Tyskland: 7%

Varer inkluderet i den reducerede moms er: Mad, Planter, Dyr, Bøger, Entrebilletter, Kunst solgt af kunstneren selv, Passagertransport op til 8 km og hoteller (men services i forbindelse med hoteldrift er ikke inkluderet af den lavere momssats, det betyder at morgenmad, parkering, minibar, spa, osv. har 19% moms). Man ser ofte en ekstra “Kurtaxe” (lokal turistskat) på mellem €3-5 for hotelophold.

Momssatser for alle EUs medlemslande

Tysk momssats for digitale tjenester

Hvis man har solgt apps, computerspil, billeder, musik (e-tjenester), bør man bruge den tyske momssats på 19% når man beregner momsen for kunden. Som du måske ved, skal virksomheder nu udregne og indsamle moms fra kunden, når de sælger digitale tjenester til enkeltpersoner – baseret på momssatsen i kundens land (MOSS-ordningen).

Har du brug for hjælp til at administrere moms og GST på digitale tjenester og elektroniske tjenester? Leder du efter en service, der kan fakturere moms baseret på kundens land? Prøve denne service!

Grænseværdien for fjernhandel til Tyskland

Hvad er beløbsgrænsen for fjernsalg til Tyskland? Hvis man har handlet med Tyskland med samlet salg over € 100000, så skal man momsregistreres i Tyskland og betale og indberette moms i Tyskland til de tyske skattemyndigheder.

Grænseværdien for registrering af fjernsalg: € 100000

Har du brug for hjælp til at administrere moms og GST på digitale tjenester og elektroniske tjenester? Leder du efter en service, der kan fakturere moms baseret på kundens land? Prøve denne service!

Hvordan momsregistrerer man sig i Tyskland?

En særlig ting ved momsregistrering af udenlandske virksomheder i Tyskland er at man bliver anvist til et specifikt lokalt skattekontor afhængig af hvilket land ens virksomhed er placeret i. Der er ikke et centralt kontor til at styre momsregistreringerne for udenlandske virksomheder. For eksempel bliver finske og norske virksomheder behandlet af skattekontoret i Bremen, danske virksomheder af skattekontoret i Flensburg, estiske virksomheder af Rostock kontoret og svenske virksomheder af Hamburg-Nord.

Se en fuldstændig liste over kontaktoplysninger for de tyske skattemyndigheder og individuelle kontorer for udenlandske virksomheder baseret på hvilket land de kommer fra

Momsundtagelser i Tyskland

Der er to momsundtagelser i Tyskland, som kun få er opmærksomme på. Hvis man sælger til den tyske region  Helgoland, en ø sydvest for Danmark som har skiftet nationalt tilhørsforhold flere gange, er det nødvendigt, at man overvejer hvordan man holder styr på moms og faktureringer. Øen er nu formelt en del af Schleswig-Holstein og Tyskland, men er ikke inkluderet i EUs momsområde. Den anden undtagelse er området Büsingen am Hochrhein, som ligger i Schweiz umiddelbart syd for den tyske grænse. Formelt er området en del af Tyskland, men økonomisk er det en del af Schweiz, hvilket betyder at det regnes for at være udenfor EUs momsområde med hensyn til skatter.

Hvis du sælger til en af disse to tyske områder, regnes det for eksport udenfor den Europæiske Union (sammenligneligt med den finske ø Åland). Hvis du køber fra en virksomhed indenfor disse områder, er det import til EU fra et land udenfor EU, set ud fra en moms-synsvinkel.

Hvor kan jeg kontrollere tyske momsnumre?

Tyske momsnumre kan kontrolleres her

Den Europæiske Unions toldområde og momsområde

Se en forklaring over hvilke områder der er inkluderet i EUs momsområde

Hvordan skal virksomheder i Danmark fakturere kunder i Tyskland?

B2B: Danmark ⇨ Tyskland. Til en virksomhedsfaktura ekskl. Moms (Reverse Charge).

B2C: Danmark ⇨ Tyskland. Med dit eget lands moms (dansk moms) for individer i Tyskland op til grænsen på € 100.000, over dette beløb fakturere du med tysk moms (gælder for varer / fysiske produkter). Tjenesteydelser du sælger med dansk moms for ethvert beløb der er ingen kvantitetsgrænse (2021 introducerer EU-destinatins-princippet, og så skal du altid fakturere med tysk moms til tyske kunder for alle tjenester og varer). Men pas på digitale tjenester nedenfor fordi de allerede er faktureret med tysk moms!

B2Cd: Danmark ⇨ Tyskland. Elektroniske tjenester (downloadbare filer fra din hjemmeside) til private forbrugere i Tyskland sælges altid med tysk moms på 19% (i det mindste nu, når dette er skrevet).

Nøgleord: Tyske momssatser, momssats Tyskland, Tysk moms, Moms i Tyskland og Deutschland momssats digitale tjenester.

Author: Momsviden

1 thought on “Momssatser i Tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *