Hvordan bogføres Facebook Ads?

Facebook-annoncer. Hvordan bogfør jeg annoncer på Facebook? Hvad med moms på køb på Facebook? Er reklame på Facebook et køb fra Irland eller USA? Hvordan registreres internetreklamer?

Hvordan redegør man for køb af annoncer på Facebook Ads?

Facebook er blevet en af de bedste muligheder, når man vælger at annoncere online. Man kan mene, hvad man vil om Facebooks sociale system, og at alle spiller berømtheder og er deres egne paparazzier og afslører alle detaljer om deres privatliv, som om nogen virkelig var interesseret i, hvilken mad vi spiste i dag … men der er noget, som Facebook har, som ingen tidligere platform har været i nærheden af: at kunne målrette annoncekampagner globalt og lokalt med kirurgisk præcision til netop dem, der klikkede på “bogføring i Visma” osv.

Hvilket andet medie eller hvilken anden platform kan ramme så præcist den målgruppe, som du ønsker at annoncere til? Præcis. Facebook er spild af tid for enkeltpersoner, men det ultimative markedsføringsværktøj for virksomhedsejere. Har du ikke brugt Facebook-annoncer endnu? Gør det. Det virker. Stol på mig. Det er måske ikke lige så billigt som Google Adwords eller BingAds, men hvis du har billedannoncer, som du ønsker at vække dine potentielle kunder til live, er der nok ikke nogen bedre mulighed end Facebook Ads.

Men hvordan kan du indrykke og bogføre annoncer på Facebook?

Først skal vi finde ud af, hvilket land Facebook Ads er registreret i, så vi ved, om der vil være kompliceret momsbehandling i EU, eller om vi køber en service uden for EU, eller om det måske endda kan være, at vi køber en service indenlandsk fra Facebook Danmark? Ikke uventet er denne annoncehåndtering også placeret i Irland for det europæiske marked. Det betyder, at vi køber en tjeneste fra virksomheder i EU-lande, hvilket påvirker momshåndteringen og bogføringen og dermed også regnskabet. Vi skal også finde ud af Facebooks momsregistreringsnummer i Irland for at få bekræftet, at der er tale om et køb i EU og ikke et køb i USA. Du kan finde det på de fakturaer, som du kan downloade ved at gå til “Ads Manager“, derefter klikke på “Billing” i venstre kolonne og derefter klikke på “Download as PDF” på linjen. Du kan ikke få vist alle fakturaer, du skal tjekke måned for måned.

Facebook Irland EU VAT nummer: IE9692928F 

I EU er det primært afsenderens oplyste momsnummer (hvorfra de fakturerer), der afgør, hvor en faktura eller tjenesteydelse anses for at være blevet solgt, snarere end virksomhedens registrerede adresse (selv skattemyndighederne har svært ved at forstå dette). Jeg tror, at der kun er en håndfuld mennesker på kloden, der fuldt ud forstår EU’s momssystem..

Køb af en tjenesteydelse fra en virksomhed i et andet EU-land

Her kan du se, hvordan du kan bogføre og administrere moms på køb af Facebook-annoncer.

Onlineannoncer købt på f.eks. Facebook (Irland) bogføres på t.ex. konto 1630Køb af en tjenesteydelse fra en virksomhed i et andet EU-land. (kontrollere, hvilken konto der anvendes i dit regnskabsprogram til køb af tjenesteydelser fra virksomheder med hjemsted i EU).

Hvis dit regnskabsprogram bruger momskoder, så du kan bogføre på en hvilken som helst konto og stadig få den korrekte momsangivelse for EU-handel, kan du også bogføre til 1730 – Annoncering og reklame. Sørg for, at momskoden svarer til “Rubrik A ydelser“.

Du skal indberette værdien af dit ydelseskøb fra andre EU-lande i rubrik A – ydelser på momsangivelsen.

Enkeltmandsvirksomhed uden ansatte?

Så kan du bruge en anden kontoplan og bogføre til den i stedet:

KontoDebetKredit
1770 Køb af momspligtige ydelser i EU1000 
8010 Købsmoms250
4010 Bank1000 
8030 Moms af ydelseskøb i udlandet med omvendt betalingspligt (reverse charge)250

(Skat.dk giver forkert anbefaling 8020 i den automatiske hjælp)

Momsangivelse for køb fra virksomheder i et andet EU-land (reverse charge)

Når du modtager en faktura uden moms, fordi fakturaen er udstedt til dit danske VAT-nr (momsnummer) DK00000000, skal du selv beregne momsen på dit køb. Du skal beregne og “betale” 25 procent dansk moms af fakturabeløbet.

Men der vil ikke være nogen reel opkrævning af moms, fordi du vil indtaste 2 momslinjer, der tager hinanden ud, og kun for at gøre rede for dette over for skattemyndighederne i momsangivelsen. Det bliver et nulsumsspil og unødvendigt bureaukrati, men det er sådan, EU’s momssystem er opbygget. Begrundelsen er, at det skulle stoppe momssvig og øge kontrollen med handelen mellem landene samt give statistikker til brug for nationalregnskaberne. Men momssvindel trives i EU på trods af denne dobbelte momsregistrering (på grund af problemet med “missing trader”), og til statistiske formål er det tilstrækkeligt at angive på linje 1770 – Køb af momspligtige ydelser i EU. Ved hjælp af dette kan enhver regne ud, hvor meget der blev købt til Danmark fra andre EU-lande, f.eks. hvor meget der blev købt Facebook-annoncer fra Irland.

Author: Momsviden

2 thoughts on “Hvordan bogføres Facebook Ads?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *