Momssatser i Finland 2024

Moms i Finland. Hvad er Moms-kvoten i Finland? Hvor findes oplysninger om finsk moms? Hvad er merværdiafgiften i dag? Hvad er de finske momssatser? Hvor er den finske moms? Er Grassland en del af det finske momsområde? Hvad er den finske moms på elektroniske tjenester? Hvad er den finske tærskel for fjernsalg? Hvad er momssatsen i Finland?

Det finske momssystem er grundlæggende en klon af det svenske system, men med lidt forskellige afgiftssatser. Det følger også EU’s momssystem.

Finland bruger euroen, hvilket er en undtagelse fra de andre nordiske lande, som bruger deres egne nationale valutaer.

Momsændringer i 2024

(øges til 25,5% i anden halvdel af 2024 nu sat til 1. september 2024, hvis afgiften på chokolade og sukker også øges til 25,5%, med en ekstra afgift på læskedrikke)

(Momssatsen på 10 % skulle hæves til 14 % for alle varer og tjenesteydelser undtagen aviser og blade. Forhøjelsen af momssatsen vil nu tidligst træde i kraft i 2025)

Finnisk momsnummer 

Format for EU-momsnummer: FI000000 

Det indenlandske momsregistreringsnummer kaldes FO-nr

Hvad er den normale momssats i Finland

MOMS i Finland

Normal momssats: 24% 

Elektroniske tjenester:

24 procent

(Ikke Digitale bøger og Aviser med fysisk modstykke = 10%)

Hvad er de nedsatte momssatser i Finland?

Reduceret momssats: 14%, 10%

14% moms: mad, mad på restauranter (ikke-alkoholisk), dyrfoder, drikkevand.

10% moms: Biografbilletter, Sportbegivenheder, Amusementparker, Dyreparker, Museer osv, bøger, lægemidler, taxi, bus, hotel, licensafgifter, tv-licens og aviser.

I Finland er der varer og tjenesteydelser uden moms, så man kan sige, at der også er en slags reduceret afgiftssats i Finland, som er på 0 procent: bank- og forsikringsvirksomhed, fast ejendom, uddannelse, sundhedsvæsen, overdragelse af rettigheder til kopibeskyttede værker, f.eks. musik og billeder.

Denne informationsside indeholder en liste over alle momssatser i alle EU-lande

Momsenedsættelse

Du kan ikke få moms tilbage på:
transport mellem dit hjem (dit hus/din lejlighed) og dit arbejdssted, biludlejning, bilreparationer, brændstof (kun muligt for diesel), mad, underholdning og vejskørselsafgifter. Private udgifter på hoteller som pay-per-view, men også morgenmad på hotellet tæller som personlige udgifter.

Moms på elektroniske tjenesteydelser 

Fynsk moms på digitale tjenester: 24% / 10%.

Nu skal alle virksomheder, der sælger digitale tjenester og produkter til private kunder i Finland, beregne og betale moms for elektroniske tjenester i Finland til momssatsen. Mange tyskere søger oplysninger om de regler og love, der gælder for salg af elektroniske tjenester til private kunder i Finland.

Den normale sats for digitale filer, der sælges til en privatperson i Finland, er 24%, men ikke for digitale bøger og aviser med en fysisk pendant, som kun er 10% siden 1. juli 2019.

Grænsen for fjernsalg til Finland 

Hvad er grænseværdien for fjernsalg til Finland? Hvis du er en virksomhed uden for Finland, og du handler med Finland og sælger varer, og det går så godt, at du tjener mere end ca. 35000 euro, så skal virksomheden være momsregistreret i Finland, hvilket betyder, at du skal betale moms i Finland til vero.fi.

Grænsen for fjernsalg i Finland: 35000 EUR

(Men bemærk de nye regler fra 1. juli 2021 (bestemmelseslandsprincippet), som betyder, at du B2C (fjernsalg af varer) skal opkræve moms til den sats, der gælder i kundens land. Fra 2022 vil alle varer og tjenesteydelser inden for EU blive opkrævet med moms i kundens land, er det planen.)

Hvordan registrerer man moms i Finland

Den Momsregistrering og skattekontrol af udenlandske selskaber administreres af Uusimaa selskabsskattekontoret, og momsregistrering og skattekontrol af udenlandske selskaber, interessentskaber og selvstændige erhvervsdrivende administreres af skattekontoret i Helsinki.

Postadresser:

Selskabsskattekontoret i Nyland
Haapaniemenkatu 4 D, 00530 Helsinki
P.O.Box 30, 00052 VERO, Finland

Helsinki Regionens Finanskontor
Rajatorpantie 8 A, Vantaa
P.O. Box 400, 00052 VERO, Finland

Den finske skattemyndighed har et landsdækkende telefonnummer til momsforespørgsler, 020 697 014 (der opkræves almindelige telefongebyrer). Hvis du ringer fra et andet land end Finland, skal du ringe:

+358 29 497 014

Udtagelser for moms i Finland 

Der er en vigtig undtagelse for moms i Finland, som også påvirker EU. Det er øen Åland mellem Sverige og Finland. Det er som den finske version af det tyske Helgoland. Fra et skattemæssigt synspunkt anses Åland for at være uden for EU og EU’s momsområde. Med andre ord skal du behandle salg til Ålandsøerne som eksport til lande uden for EU i din momsindberetning og dit regnskab. Det samme gælder for køb fra Åland, som juridisk set er en import fra en region uden for EU’s afgiftsområde..

Øen Maly Vysotsky, som tidligere tilhørte Finland (Ravansaari) og indtil for nylig var lejet af Rusland, er ikke længere en del af Finland. Handel med denne ø tæller fra 2012 som handel med Rusland = uden for EU, uden for toldunionen og EU’s skatteområde.

Hospitality Moms i Finland

Mad, der serveres på restaurant, beskattes med 14% moms.

Moms på fødevarer

Det er den samme momssats på fødevarer både i dagligvarebutikken og på restauranten (14%). Det er ligegyldigt, om du køber mad i supermarkedet eller på restauranten til takeaway eller over internet.

Moms på restaurations- og cateringydelser er 14%

Nogle eksempler til at tydeliggøre, hvad der er omfattet af momsen på 14 %, er disse varer:

  • Bordduge, servering, opvask og relaterede tjenester, der er inkluderet i en catering service (transporttjenester i catering service har også 14% moms)
  • Fest gulvpakke, som inkluderer mad, lokale, rengøring og relaterede tjenester.

Fødevarer med 24% moms

Mad med alkoholindhold har 24% moms (alkohol>1,2%).

  • Spiritus, vin, drikkevarer (med alkohol) og stærk øl
  • Catering og forfriskninger i forbindelse med et konferencearrangement
  • Vand fra vandhanen
  • Livende dyr

Hvis en restaurant eller cateringvirksomhed omfatter både mad og spiritus og øl, skal du opdele beskatningsgrundlaget i en andel på 14 % og en andel på 24 %.

Hvad er momssatsen på kager, tærter, is og slik?

Det er 14% på alle fødevarer. Fødevarer defineres som alle forarbejdede og uforarbejdede produkter, der er fremstillet til konsum. Dette omfatter frugt, kager, tærter, is og slik (14% moms).

Moms på foder til kæledyr?

I modsætning til Sverige, som har en almindelig momssats på foder til kæledyr, har Finland i stedet valgt at lade foder til kæledyr være omfattet af den reducerede momssats på 14%, som Tyskland har for dette en reduceret sats (7%). Dyrene i Finland og Tyskland skal også have råd til at spise sig mætte!

Hvor kan jeg tjekke finske momsnumre? 

Her kan du tjekke momsnummeret for en finsk virksomhed i Finland.

Hvor kan du tjekke EU-momsnumre? 

Tjek europæiske momsnumre

Hvilke områder er omfattet af EU’s momsområde? 

Her kan du se den komplette liste over EU’s momssatser.

Gør du forretninger i Finland?

Der er mange regler og bestemmelser, som du skal læse, før du starter en virksomhed i Finland eller et andet nordisk land. Har du planer om at starte din egen virksomhed i de nordiske lande? Eller bor du i udlandet, men ønsker at starte en virksomhed i Finland og har brug for hjælp på engelsk om, hvad du skal gøre og hvordan du skal gøre det? Så bør du tage et kig på dette websted Nordisk eTax, hvor der findes en masse oplysninger om de nordiske skattesystemer på engelsk og andre sprog. Hjemmesiden omhandler primært skatter og afgifter set ud fra et privatperspektiv, men indeholder også oplysninger om at starte en virksomhed på engelsk.

Hvordan håndterer du moms, når du fakturerer til Finland?

B2B: Danmark ⇨ Finland. Til en virksomhedsfaktura uden moms. (Reverse Charge)

B2C: Danmark ⇨ Finland. Med moms. i dit eget land (dansk moms) for private personer i Finland op til en grænse på 35000€, derover med finsk moms (Varer/fysiske produkter). Salg af tjenesteydelser/Tjenesteydelser sælges med din egen moms (dansk moms), medmindre det sker på finsk jord. Der er ingen mængdebegrænsning. Men hold øje med de digitale tjenester nedenfor!

B2Cd: Danmark til FinlandElektroniske tjenester (filer, der kan downloades fra dit websted) sælges med finsk moms. Normalt 24 %, men i nogle tilfælde 10 % (digitale publikationer med en fysisk modpart/ISBN).

Overhold de nye regler for B2C-salg af varer fra den 1. juli 2021 (destinationsprincippet)

Author: Momsviden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *