Irlands momssatser 2024

Momssatser i Irland. Hvad er momssatserne i Irland? Danmark har et stort salg til Irland, men også en betydelig import. Især de udenlandske multinationale selskaber har ofte deres europæiske baser og kundeservice her. Regnskabsmæssigt set er de indtægter, du modtager fra Adsense, faktisk et salg fra dig til Irland. Mange tyskere sælger tjenester til Irland uden at tænke over det. Selv Facebook har sin EU-registrering og administration i Irland. Så når du annoncerer på Facebook, køber du faktisk en tjeneste fra Irland.

Har jeg brug for at blive momsregistreret i Irland?

Så længe du sælger tjenester til Irland, behøver du ikke at bekymre dig om at overskride tærskler eller grænser for fjernsalg. Kun hvis du sælger varer for mere end 35.000 EUR til Irland, skal du registrere dig for moms i Irland og betale irsk moms til de irske skattemyndigheder. Tærsklen for fjernsalg til privatpersoner forsvinder den 1. juli 2021 som følge af ændringen af destinationsprincippet for moms.

Irsk momsnummer

Format for EU-momsnumre: IE9S00000L

Hvad er standardsatsen for moms i Irland?

Normal momssats: 23%.

(21% mellem 1 sept. 2020 – 28 feb. 2021)

Hvad er de andre momssatser i Irland?

Reducerede momssatser: 13,5 % | 9 % | (4,8 %)

Momssats 13,5 %:

(9 % skal efter planen stige til 13,5 % efter februar 2023 for turisme)

Elektricitet, Reparation, rengøring og vedligeholdelse, Færdige bygninger, Byggetjenester.

Momssats 9%:

(9 % for hotel- og restaurationsbranchen indtil den 31. december 2021)

Hoteller, ferieboliger, pool, restaurant og catering.

Momssats 0%

2024: E-bøger, lydbøger

2023: Trykte aviser, digitale aviser og magasiner, forskellige medicinske artikler.

Fast sats for landbrugere (5,6 %).

Irland har en praktisk søgemaskine, hvor du kan finde moms på et specifikt produkt eller en specifik tjenesteydelse

Momsfrit i Irland

Bøger, mad (undtagen slik), medicin i tabletform, børnetøj og -sko.

Denne informationsside indeholder en liste over alle momssatser i alle EU-lande

Returneret moms 

Du kan ikke få moms tilbage på: bil (leje, reparationer osv.), ekstern repræsentation, hotel (du kan få moms tilbage på indkvartering til konferencer med mere end 50 deltagere, men ikke på mad og alkohol), tøj (herunder arbejdstøj), mad, benzin (men ok for diesel).

Momssats for elektroniske tjenesteydelser i Irland

Hvis du sælger digitale tjenester såsom e-bøger, computersoftware, lydfiler, mobilapps eller billeder osv. til en privatperson i Irland, skal du som regel betale 23% irsk moms på alle elektroniske tjenester, som er den normale sats i Irland. På nuværende tidspunkt er det noget uklart, hvad der gælder for spillesider (casino, poker, væddemål) og digitale kunstværker. I dette tilfælde skal du indhente en forklaring fra de irske skattemyndigheder, da disse varer normalt ikke er omfattet af den normale momssats på 23 %. Hvis du er en rådgiver, der yder juridisk eller finansiel bistand via e-mail, er der ikke tale om en elektronisk tjeneste. I stedet vil det være et normalt salg af en tjenesteydelse til en privatperson inden for EU = fakturering med dansk moms.

Limit for fjernsalg til Irland

Hvad er tærsklen for salg til Irland? Hvis du handler med Irland, og din omsætning overstiger £35.000, skal du registrere dig for moms i Irland. På almindeligt dansk betyder det, at du skal betale og afregne moms i Irland. Dette ophører for B2C den 1. juli 2021 som følge af ændringen af bestemmelsesprincippet for moms.

Tærskel for registrering af fjernsalg: €35000

Hvordan registrerer du dig for moms i Irland?

Hvis du er ejer af en lille virksomhed eller freelancer, der sælger tjenester, kan du overveje at placere din virksomhed i Irland. Du behøver ikke at bekymre dig om moms, medmindre du sælger for mere end 3.500 euro. Det bliver endnu mere interessant, hvis du har en onlinebutik eller sælger varer, hvor grænsen er 75000 euro.

Irland har forskellige grænser alt efter, om du sælger varer eller tjenesteydelser

Tærskel for momsregistrering i Irland:

Råvarer: 80000 Euro

Service: 40000 Euro

Hvis du kun skal momsregistrere dig, fordi du ligger over tærsklen for fjernsalg, men ikke har til hensigt at etablere en virksomhed i Irland, skal du bruge TR1(FT)-blanketten for uregistrerede erhvervsdrivende. Du kan finde den på den irske skattemyndigheds informationsside her:

Find oplysninger om momsregistrering i Irland

Momsfritagelse i Irland

Bemærk, at Nordirland er en del af Det Forenede Kongerige, og at der derfor gælder de samme momssatser for Nordirland som for Det Forenede Kongerige. Ellers er der ikke nogen vanskelige undtagelser for forskellige territorier og øer som i England. Efter Brexit vil Nordirland forblive i EU for varer, men ikke for tjenesteydelser.

Hvordan bogfører man køb og salg til Irland?

Her er eksempler på, hvordan du kan registrere transaktioner med Irland

Hvor kan du tjekke EU-momsnumre? 

Tjek europæiske momsnumre

Hvilke områder er omfattet af EU’s momsområde? 

Klik her for at se en komplet liste over lande og regioner i EU’s momsområde

Hvordan håndterer du moms, når du fakturerer til Irland?

B2B: Danmark ⇨ Irland. Til en erhvervsfaktura uden moms. (Reverse Charge).

B2C: Danmark ⇨ Irland. Faktureret med dit eget lands moms (dansk moms) for fysiske personer i Irland op til en grænse på 35 000 EUR, over med irsk moms (varer/fysiske produkter). Salg af tjenesteydelser/Tjenesteydelser sælges med din egen moms (dansk moms), medmindre det sker på Irsk mærke. Der er ingen mængdebegrænsning. Men hold øje med de digitale tjenester nedenfor!

B2Cd: Danmark til Irland. Elektroniske tjenester (filer, der kan downloades fra dit websted) sælges med irsk moms. Normalt 23%.

(Bemærk, at du efter den 1. juli 2021 skal opkræve moms i kundens land ved B2C-salg inden for EU)

Author: Momsviden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *