Hvor meget er momsen på tøj?

MOMS på tøjHvad er momsen på sko? Hvor meget mwst skal jeg lægge til, når jeg sælger brugt tøj? Hvad er momssatsen for tekstiler? Bliver der altid opkrævet 25% moms på tøj? Hvad er momsreglerne for beklædning? Hvilken momssats skal anvendes ved salg af sokker i en online-butik?

Moms på tøj i Danmark

Hvilke momssatser gælder for beklædning?

MOMS på beklædning og beklædningsrelaterede tjenesteydelser er i de fleste tilfælde omfattet af momssatsen 25%; hvis der ikke er fastsat en specifik fritagelse for et produkt eller en tjenesteydelse, opkræves der 25% moms i Danmark. Der er dog nu nogle lejlighedsvise undtagelser og situationer, hvor en anden skattesats gælder for beklædning beklædning. Læs mere om dette længere nede i artiklen. Du kan læse mere om de danske momssatser her.

Moms på tøj, der sælges online

Moms på beklædningsgenstande som sokker, T-shirts, skjorter, badetøj, jakker, kjoler, sengetøj, shorts, jeans, handsker osv, som sælges i Danmark via internettet i en online shop, er 25%. Det samme gælder for offline-salg.

Der gælder lidt forskellige momsregler for import og eksport af beklædning, mere herom senere i teksten.

Moms på arbejdstøj

En virksomhed eller privatperson, der køber arbejdstøj til virksomheden, f.eks. arbejdsbukser eller uniformer, med den hensigt, at de ansatte skal bruge det i deres arbejde, er omfattet af samme moms, som hvis det var købt til andre formål (25%). Dette gælder også for virksomheder, der sælger dette tøj.

Erhvervstøj kan dog være skattefrit, hvilket betyder, at du kan fratrække udgifterne på din selvangivelse, hvis du har købt det privat. Det betyder også, at virksomhederne ikke behøver at bekymre sig om beskatning af ydelser, når de udleverer uniformer til deres ansatte. Så du skal skelne mellem dem, der er skattefri, og dem, der er omfattet af MOMS.

Typisk arbejdstøj er tøj, der ikke er egnet til privat brug, og som kan henføres til en bestemt virksomhed eller aktivitet.

Civil beklædning (f.eks. dragt, T-shirt, skjorte, kjole osv.) bør kun betragtes som typisk arbejdstøj, hvis privat brug med sikkerhed kan udelukkes. Tøjet skal derfor have visse kendetegn, f.eks. et logo eller en inskription.

Fradrag for merudgifter til arbejdstøj er omfattet af bundgrænsen på 6.500 kr. årligt i 2021. Se mere om bundgrænsen mv. i LL § 9, stk. 1 og C.A.4.3.1.1 om fradrag for lønmodtagere.

Reparation af tøj

I Danmark er der ingen nedsat momssats for reparation af tøj.

Second-hand tøj

I Danmark er der i øjeblikket ikke nedsat moms på brugte beklædningsgenstande, og salg af brugte beklædningsgenstande er ikke fritaget for moms. Du kan dog benytte dig af BMO.

Digitale tjenester i forbindelse med tekstiler og beklædning

Digitale snitmønstre til stoffer og beklædning samt andre digitale tjenesteydelser i forbindelse med beklædning er omfattet af dansk moms på 25%. Virksomheder, der sælger disse tjenester til privatpersoner i Danmark, vil fra 2015 være omfattet af de nye regler for elektroniske tjenester, som kræver, at sælgeren skal opkræve moms og moms i modtagerlandet (dansk moms).

Moms på privatpersoners salg af beklædningsgenstande

Generelt beskattes ikke privatpersoner ved salg af varer i Danmark. Der er ingen fast grænse eller brudgrænse for, hvornår dit private salg skal beskattes. Det vil blive vurderet, om du sælger som privatperson, som hobbyvirksomhed eller som en egentlig virksomhed. Reglerne er komplicerede, og der er mange ting, der skal tages hensyn til.

Her er en vejledning til at vurdere, om du skal betale skat på dit salg

Kan jeg bruge BMO, når jeg sælger brugt tøj?

Den såkaldte brugtmomsordningen (BMO), hvilket betyder, at du for visse brugte varer kun skal beregne og betale moms og skat af forskellen og ikke af hele salgsværdien. Hvis du køber en bil til 10 000 og sælger den til 15 000, skal du ikke beregne momsen på 15 000, men kun 25 % moms på 15 000-10 000 = 5 000 (margenen) for BMO. Det ville være 5000 x 0,25 = 1250. Det er altså 25 % moms på forskellen.

Selskaber, der handler med brugte varer, køber og sælger ofte fra eller til privatpersoner. Da der ikke er noget fradrag for indgående moms i en genbrugsbutik, især når der købes fra privatpersoner, opstår der ofte spørgsmålet, om der skal opkræves fuld moms ved salget. På dette område indeholder momslovgivningen særlige regler, den sådan kaldt brugtmomsordningen.

Er momsen på tøj den samme i hele EU?

I de fleste tilfælde gælder de samme regler, men momssatserne varierer i forhold til standardsatsen for den højeste momssats i de enkelte lande. Her kan du se momssatserne i de forskellige EU-lande. Nogle EU-lande har dog lidt anderledes momsregler for tøj og lignende produkter.

Nogle eksempler:

Reparation af tøj er pålagt 5 % moms i Malta. I Sverige er der 12 % moms på reparation af sko, lædervarer, tøj og husholdningslinned.

I Det Forenede Kongerige er der langt flere momsfritagne varer som børnetøj og fodtøj, og efter Brexit forventes momssystemet at afvige endnu mere fra EU’s.

I Irland kan du ikke fratrække moms på tøj, heller ikke på arbejdstøj, men tøj er under ingen omstændigheder fradragsberettiget.

Moms på eksport og import af beklædningsgenstande

Hvis tøjet passerer en landegrænse, gælder der andre regler for momsbehandling. Mange lande har restriktioner, kvoter og straftold på forskellige typer tøj og fodtøj for at beskytte den indenlandske industri. Här kan du söka hvilke importmoms og straftull varje land har i EU:s søgmotor for import af tøj og textilier.

Læs mere her:

Moms på handel med f.eks. beklædning inden for EU

Author: Momsviden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *