Moms i Grækenland 2024

Momssatser i Grækenland (Foros Prostithemenis Aksias – FPA). Hvad er momssatserne i Grækenland? Hvad er momssatserne i Grækenland? Hvad er momssatsen i Grækenland? Hvad er den normale momssats i Grækenland, og hvad er de nedsatte græske momssatser? Hvad er momsfritagelserne i Grækenland?

Grækenland (Hellenske Republik) har en befolkning på ca. 10,7 millioner og er et af de få lande i EU, der stadig er stærkt afhængige af landbruget, idet 25 % af eksporten består af landbrugsprodukter. Landets økonomi er omkring en tiendedel af Italiens. Grækenlands BNP er på ca. 210 mia. dollars eller 1.600 pr. indbygger – det er kun lidt højere end Polen og ca. halvdelen af Tyskland. En af årsagerne til Grækenlands elendige statskasse er, at landet hvert år mister over 18 milliarder euro på skattesvig. En anden grund er naturligvis de lange eftervirkninger af finanskrisen.

Græske momsregistreringsnumre

Format for EU-momsnummer: EL0000000.

Bemærk, at Grækenland er en undtagelse, hvad angår momsnummerets struktur: i stedet for “GR” i henhold til ISO-standarden (ISO 3166-2), står der “EL“. Dette skyldes, at nogen har ændret Græske landekode EL til ISO 639-1 forvekslet med GR, landekoden for selve landet.

Hvad er den fælles momssats for Grækenland?

Standardmomssats: 24%

Hvad er den nedsatte momssats i Grækenland?

Reducerede momssatser: 13% | 6%

I maj 2019 vil Grækenlands momssystem blive endnu mere kompliceret.

13% FPA (moms):

Nedsættelsen af momsen til 13 % forlænges indtil den 30. juni 2023 for: kaffe, transport, sodavand, biografer, fitnesscentre og danseskoler samt turisttilbud.

Basisfødevarer, vandforsyning, visse lægemidler, medicinsk udstyr til handicappede, visse landbrugsprodukter; vand, kremeringstjenester, hjemmepleje og hoteller. Salgsafgiften på restauranter blev nedsat til 13 % i maj 2019. Der er et kompliceret system, hvor 10%, 15% og 25% af prisen har fuld moms på fuld pension og forskellige pakker.

6% FPA (moms):

Visse lægemidler, bøger (ikke e-bøger), aviser og tidsskrifter samt teaterbilletter. (Nedsat i 2016 fra tidligere 6,5 %). Fra maj 2019 vil gas, varme og elektricitet i hjemmet også være pålagt 6 % moms.

Fritaget fra moms: Uddannelse, finans, forsikring, posttjenester, medicinske tjenester, udlejning af fast ejendom og lokaler samt sundhedsydelser, der leveres af nonprofitorganisationer.

Fuldstændig tabel med alle EU’s momssatser

Momsen tilbagebetales?

Du kan ikke kræve moms tilbage for: Underholdning, personbefordring, hoteller, mad, biler (udlejning, reparation osv.)

Moms på elektroniske tjenester i Grækenland

Grækenland har besluttet, at alle elektroniske tjenester er omfattet af den normale momssats på 24%, herunder e-bøger.

Tærskel for fjernsalg til Grækenland

Hvad er tærsklen for salg til Grækenland? Hvis du sælger til Grækenland og har en omsætning på mere end 35.000 euro, skal du registrere dig for moms i Grækenland.

Tærskel for registrering af fjernsalg: 35000€

Men vær opmærksom på de nye regler fra 1. juli 2021 (Destinationsprincip), som betyder, at du skal fakturere B2C (fjernsalg af varer) med græsk moms. Fra 2022 vil alle varer og tjenesteydelser inden for EU blive faktureret med moms i kundens land, sådan er planen.

Hvordan registrerer du din virksomhed til moms i Grækenland?

Du kan registrere dig enten eksternt eller gennem en lokal repræsentant. Du skal registrere dig hos et lokalt skattekontor.
Grænsen for registrering af omsætningsafgift er 10.000 euro for indenlandske virksomheder.

Den nemmeste måde er at kontakte skattekontoret i Athen, de vil hjælpe dig:
Skattemyndigheden (DOY) i Athen (A, B, G)
Adresse: ANAXAGORA 6-8
Postnummer: 10010
Område: ATHINAION
Præfektur: Præfekturet ATHINON-KENTRIKOS TOMEAS
Tlf: (0030) 2105272764-767, 2105272769, 2105272770
Fax : (0030) 2105221641
Momsregistreringsnummeret i Grækenland kaldes også AFN eller TIN.

Momsfritagelser i Grækenland

Agion Oros (bjerget Athos), som er en halvø i det nordlige Grækenland med klostre, hvor kun munke må bo, lidt som et græsk Vatikanstaten. Teknisk set er det en del af EU, men bortset fra fri bevægelighed og uden for EU’s momsområde, men en del af Schengen…

Salg til Athos-området behandles som eksport til lande uden for EU, både varer og tjenesteydelser. Hvis du køber noget i Athos, bliver det en import fra et land uden for EU. Dette har konsekvenser for, hvordan du bogfører og indberetter moms.

På ferieøerne (Ægæiske Øer) der vil ikke længere være 30 % rabat på momsen. Den er dog gradvist blevet udvidet og udvidet. Rhodes, Santorin, Mykonos, Naxos, Paros, Syros, Dodekaneserne og Skiathos fik en forhøjelse af momsen på den indenlandske sats den 1. oktober 2015, mens de resterende øer har fået en forhøjelse af momsen i de seneste år.

Godt at vide om det græske momssystem

Momsen afregnes kvartalsvis, hvis du anvender kontantmetoden, men månedligt, hvis du anvender fakturametoden.

Din virksomhed skal være registreret hos et lokalt skattekontor i Grækenland.

Hvor kan jeg tjekke FPA’s momsnummer?

Her kan du tjekke de græske momsnumre

Hvilke områder er omfattet af EU’s momsområde?

Her er en tabel med EU’s momsområder

Hvordan håndterer du moms, når du fakturerer til Grækenland?

B2B: Tyskland ⇨ Grækenland. Til en erhvervsfaktura uden moms. (Reverse Charge).

B2C: Tyskland ⇨ Grækenland. Med moms. I dit eget land (dansk moms) for privatpersoner i Grækenland op til en grænse på 35.000 €, derover med græsk moms (varer/fysiske produkter). Salg af tjenesteydelser/tjenester sælges med din egen moms (dansk moms), medmindre det sker på græsk jord. Der er ingen mængdebegrænsning. Men hold øje med de digitale tjenester nedenfor!

B2Cd: Tyskland til Grækenland. Elektroniske tjenester (filer, der kan downloades fra dit websted) vil være med græsk moms. Altid 24%.

Vær opmærksom på de nye regler for B2C-salg af varer fra den 1. juli 2021 (destinationsprincip).

Author: Momsviden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *