Moms nyheder 2021

Moms 2021. Momsnyheder 2021. Hvilke ændringer af momsen træder i kraft fra den første januar 2021? Hvilke ændringer af momssatserne vil der ske i 2021? Hvilke varer og tjenesteydelser vil få ændret momssatser i 2021? Hvilke lande ændrer momssatserne i 2021? Hvad sker der med EU-moms i 2021? Hvilke lande vil sænke momsen i 2021? Hvordan ændrer momsen sig i 2021?

Ændringer i momsen inden for EU 1. juli 2021

  • Destinationsprincip iværksættes til B2C salg
  • Rapportering i henhold til destinationslandets momssats i OSS / MOSS

Dagens grænse for fjernsalg for produkter fjernes og erstattes med en tåbelig lav grænse på 10000 Euro, der allerede gælder for elektroniske tjenester. Den nye tærskel bør mindst være 100000 Euro, men som alle nu ved, er det forbudt at tænke, og frem for alt helt forbudt at tænke et skridt videre, i Eventyrslottet i Bruxelles. Grænsen på 10000 Euro er summen af salget inden for EU, ikke efter land.

Dette kan også gælde for dem, der sælger TJENESTER til private individer (B2C).

(Dette var beregnet til at gælde for alle B2C-transaktioner fra begyndelsen. Men det ændrer sig løbende. Desværre, er det meget uklart i dag, hvilken type B2C transaktioner er dækket osv. Den seneste opdatering synes primært at vedrøre dem, der har lokalt salg af tjenesteydelser i et andet EU-land, f.eks. leje af transport, salg på messer, er KUN disse, der er omfattet af den nye lovgivning nu? Der kan ikke opnås nogen klare konklusioner i øjeblikket)

Samtidig bliver virksomheder bedt om at forberede sig på ændringerne i god tid, da ændringer i regnskabssystemer osv. ofte tager længere tid, end virksomheder tror.

Men hvordan skal virksomheder forberede sig, når regler og datoer ændres løbende?

Hvis du er berørt af dette, kan det være en god idé nu at overføre regnskab og fakturering til et lidt større revisionsfirma, der er i stand til at håndtere dette, tilpasse regnskabssystemerne og holde sig opdateret med alle momsændringer i alle landene.

Frem for alt har virksomhederne brug for hjælp fra en person, der kan holde sig opdateret med alle ændringerne i ændringerne og forstå, hvad ændringerne i de første ændringer betyder for de seneste ændringer.

Du skal nu tage højde for moms i henhold til debitorlandets momssats og bruge endnu et separat momsangivelsesprodukt (OSS) til at tage højde for momsen for hvert land, du sælger til.  

Man kan allerede nu forestille sig, hvordan denne bureaukratiske boble vil briste:

Hvordan skal de tyske skattemyndigheder kontrollere, at en dansk virksomhed anvender den korrekte momssats og rent faktisk betaler den tyske moms på salg til en tysk privatperson, som ikke har nogen regnskabsbog og ikke er underlagt nogen revision af deres indkøb? Ups, Bureaukraterne i Bruxelles har lige skudt sig selv i foden… Igen…

De forsøger at lukke et smuthul ved at erstatte det med et endnu større momshul. Desværre kan det nye momshul ikke måles i Euro længere, potentialet er så astronomisk, at det skal måles i lysår…
Skal skattevæsnet i det enkelte Danmark opbygge kompetence på alle EU-landes momssatser og afgørelser vedrørende moms i hvert land? Den tyske skattestyrelse skal have dansk skattestyrelsen til at foretage revisionen af det danske selskab, da de ikke har nogen juridisk bemyndigelse til at gribe ind over for danske virksomheder, der ikke overholder den tyske momslovgivning. Hvordan skal de overhovedet vide, om en dansk virksomhed anvender de rigtige eller forkerte principper i tysk moms?

OSS-portalen for regnskabsføring er til en vis grad en acceptabel løsning, når man sælger inden for EU, “en ring til at regere dem alle” rapporteringssystem for moms for alle EU-lande, du sælger til. Det kan gøre det meget nemmere for dem, der rejser rundt i EU og sælger på forskellige messer i forskellige EU-lande. Men resten af verden følger trop og ofte med lave eller ingen tærskler for, hvornår momsregistret i kundelandet opstår. Ligesom, et eksempel du kan tage: Hvis du modtager en ordre fra en kunde i Indien, ja så er du nødt til at registrere moms der og rapportere indisk moms på salget. Fik du en ordre fra en russer, samme ting. Bare skynd dig og tilmeld dig moms i Rusland og en konto russiske momsangivelser med det kyrilliske alfabet…

Men den mest skadelige situation vil sandsynligvis stå over for de små virksomhedsejere, der sælger tjenesteydelser. Hvis du sælger fx oversættelser, kan du få kunder over hele verden, og nu skal du begynde at betale moms til skattemyndighederne i alle de lande, du får kunder i (dette er ikke tilfældet i dag, primært digitale tjenester lige nu, men vil i sidste ende træde i kraft, når destinationsprincippet vil blive anvendt fuldt ud på alle varer og tjenesteydelser). Hvordan skal det fungere i praksis? Hvordan skal en ejer af små virksomheder holde styr på alle grænseværdierne for momsregistrering på verdensplan? Bør FN bygge en OSS-portal til rapportering af global moms på verdensplan? Kunne være en god idé, hvis et sådant system var på plads, før tvinger virksomheder til at overholde nye regnskabsmæssige forpligtelser, der bliver umuligt at overholde i praksis …

Mere info om dette kan findes her

Momsfritagelse for import af lav værdi ophæves

Dagens fritagelse for moms på forsendelser <22 euro afskaffes inden for EU. Alle varer vil nu blive pålagt importmoms, hvis de sendes fra en sælger uden for EU’s momsområde.

Platforme kan være forpligtet til at tilføje på moms 

Dette gælder for platforme, der tillader vare osv. Til at blive solgt. Det kan for eksempel være Amazon, hvor en dansk sælger, sælger til en tysk kunde, men ikke har tilsat tysk moms, så vil Amazon være forpligtet til at lægge udgående moms til de tyske skattemyndigheder. Det kan også betyde, at f.eks. i dag skal sælgeren i fx Danmark fratrække dansk moms i indkomsten, når han sælger til en privatperson i et andet EU-land. Upwork’s interne fakturaer (freelancerens interne regnskabsdokument) lægger ikke automatisk moms til sælgeren for købere uden momsnummer osv. De kan nu nødt til at gøre dette. Men meget er stadig uklart, hvem skal og hvem behøver ikke at følge dette? Hvad sker der med en platform, der er baseret uden for EU, som følger f.eks. israelske regler, der ikke følger dette (f.eks. Fiverr)?

Ændringer i momssatsen inden for EU

Mange landes Corona-foranstaltninger og momsnedsættelser ophørte ved årsskiftet, såsom Tyskland, Belgien, Litauen, Grækenland, Ungarn, Belgien, men nogle beholder selv nedsættelser indtil 2022, såsom Østrig og Irland. Det er primært for hoteller og restauranter, at momsreduktionerne forlænges.

Spanien har hævet momsen på sukker-rige drikkevarer fra 10% til 21% og ansigtsmasker, vacciner, og andre Corona-relaterede ting sænket til 4%.

Azorerne (Portugal) har nedsat den normale momssats fra 18 % til 16 % den 1. juli 2021.

Her er de momsændringer, der er foretaget i 2020
De nuværende momssatser i EU (tabel)
Tabel over digitale momssatser

Udvalgte momsændringer 2021 i resten af verden

Det, der er relevant for EU-iværksættere, er primært ændringer i momsen på digitale tjenester, hvilket betyder, at hvis du sælger filer, der kan downloades, eller lignende elektroniske tjenester muligvis bliver nødt til at fakturere kundelandets moms, hvis du overskrider landets tærskler for disse tjenester. Det er primært salg til privatkunder, der er dækket, men f.eks. Mexico skelner ikke mellem B2C og B2B i sin momslovgivning. Mange har tærskelværdier, men andre ikke, så skal du registrere moms der, fra det første salg.

  • Oman indfører et momssystem på 5 % (1. april 2021).
  • Rusland sænker (sandsynligvis) momsen på e-bøger fra 20% til 10%. Indfører moms på digitale valutaer såsom Bitcoin (dette er i strid med konklusionen i EU om, at Bitcoin bør behandles som en momsfri valuta).
  • Norge har tidligere fjernet fritagelsen for importmoms for varer.  Husk, at du nu også skal tilføje norsk moms på op til 3000 NOK. Over > 3000 NOK opkræver rederiet momsen fra den norske kunde. Corona pakke: 12% fortsatte med at blive reduceret til 6% indtil ??? 
  • Storbritannien ligger nu uden for EU og uden for EU’s momsområde og toldunion. undtagen Nordirland med særlige regler (inden for EU for fysiske varer og ikke tjenesteydelser). 
  • Canada pålægger 5% moms på digitale tjenester.
  • Tadsjikistan indfører 19% moms på digitale tjenester (1. januar 2021)
  • Paraguay lancerer 10% moms på elektroniske tjenester (1. januar 2021)

Se en komplet liste over lande, der har indført lokal moms, som sælgeren skal tilføje, når sælgeren sælger digitale tjenester til en kunde i hvert land.

Author: Momsviden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *